Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Beste online winkel in Wonen 2024

Nu -10% op alles* met code EXTRA10Q

Het kiezen van de juiste verlichting in huis is erg belangrijk, want vele soorten verlichting hebben ieder een eigen functie. Van vloerlampen tot hanglampen en van sfeerverlichting tot functionele verlichting: de vele keuzes maken het soms lastig. Met deze tips maak je gemakkelijk een doordacht verlichtingsplan voor in huis.
 

Maak een lichtplan

Moeite met het kiezen van de juiste verlichting? Wij snappen dat! Iedere ruimte in huis heeft een eigen functie: slapen, studeren, koken of lekker relaxen. Al deze functies vragen om een ander soort verlichting. Zo heb je basisverlichting, functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. In een goed lichtplan komen al deze lampen één of meerdere keren terug. Geef alle soorten verlichting een eigen kleur in het lichtplan voor extra duidelijkheid. Tip: kies voor een dimmer, zodat je een lamp voor meerdere functies kunt gebruiken.
 

1. Basisverlichting

Basisverlichting is algemene verlichting die je gebruikt om je weg in huis te vinden: deze verlichten een ruimte gelijkmatig. Het zijn de lampen die je als eerste aanzet met een schakelaar bij binnenkomst van een ruimte. Denk hierbij aan een mooie plafondlamp of spotjes in de keuken. Of ga voor een stijlvolle wandlamp in de gang. Wil je een kleine ruimte groter laten ogen? Kies dan voor een goede wand- of vloerlamp die een opening aan de bovenkant heeft. Dit zorgt meteen voor een ruimtelijk effect! Eén lichtbron als basisverlichting in het midden van de woonkamer en de keuken is vaak al voldoende om de ruimte te verlichten.
 

2. Functionele verlichting

Een aantal ruimtes in huis zoals de eetkamer, zithoek en werkkamer vragen om meer licht. Bijvoorbeeld als je wilt lezen of werken. Dit noemen we functionele verlichting met één geconcentreerde lichtstraal. Zo kun je kiezen voor een bolvormige bureaulamp of een trendy tafellamp. Is de eettafel ook je werkplek? Kies dan voor een hanglamp met dimmer: zet hem vol aan tijdens het werken en dim hem tijdens het diner. Zo heb je functioneel licht om in te werken en sfeervol licht tijdens het gezellig tafelen.
 


3. Accentverlichting

Op welk item in huis ben jij trots? Een vintage boekenkast, persoonlijke foto’s of een schilderij verdienen een bijzonder (en verlicht) plekje in huis. Dit doe je door accentverlichting te plaatsen. Stijlvolle inbouw- of opbouwspotjes zorgen ervoor dat jouw favoriete item in de spotlights wordt gezet!
 

4. Sfeerverlichting

De laatste stap, maar zeker niet de minst belangrijke: sfeerverlichting! We willen tenslotte allemaal thuiskomen in een warm en sfeervol huis. Sfeerverlichting verlicht slechts een deel van de kamer. Ga bijvoorbeeld voor een leuke vloerlamp of tafellamp met dimmer zodat deze zacht licht verspreidt. Denk ook goed na over de soort lampenkap: deze hebben namelijk invloed op de lichtkleur en sterkte! Wil je wat anders proberen? Neem eens een lichtbron met een lager wattage of ga voor amberkleurig glas in plaats van wit. 
 

Breng sfeer in huis

Met deze mooie verlichting.


Ledverlichting

De laatste jaren maken gloeilampen steeds vaker plaats voor ledlampen. Niet zo vreemd: ledverlichting is energiezuiniger, milieuvriendelijker én heeft een langere levensduur. Naast lampen met ledverlichting, zien we ook steeds vaker losse led-lichtbronnen in verschillende vormen en maten. Deze hebben de uitstraling van een vintage gloeilamp, maar zijn voorzien van moderne ledtechniek.


Lumen vs. wattage

Voorheen gebruikten we voornamelijk wattage om het energieverbruik aan te geven, maar met de komst van energiezuinige spaarlampen, halogeenlampen en ledlampen kun je lampen beter vergelijken op basis van lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp geeft.


Kelvin

Waar ledverlichting – toen het net op de markt was – veelal koel, blauw licht gaf, zijn ledlampen tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in kelvin. Hoe lager het aantal kelvin, hoe warmer het licht. Om een beeld te geven: de oude vertrouwde gloeilamp (ongedimd) is 2700 graden kelvin en staat voor warm wit licht.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*

Deel dit inspiratieartikel:

Meer inspiratie

Dé 8 verlichtingtrends van dit moment

Van messing en bamboe tot witte bollampen en luchtige lampionnen: deze 8 verlichtingtrends zien we dit jaar terug in het interieur.


Lees verder...

6 tips voor meer gezelligheid in de woonkamer

De woonkamer is de meest centrale plek in huis waar we veel tijd doorbrengen. Mis je nog een beetje gezelligheid bij jou thuis? Deze 6 tips helpen je!


Lees verder...

Eerste hulp bij een lichtplan

Vind je het kiezen van de juiste verlichting lastig? Wij helpen je bij het maken van een lichtplan. Met deze 4 stappen heb jij de perfecte lampen zo gevonden!


Lees verder...