Nu -10% EXTRA op alles* met code: EXTRA10Q
De afgelopen tijd waren de PFAS pannen niet meer uit het nieuws te denken. Niet zo gek ook, want van bepaalde PFAS is bekend dat ze schadelijk zijn voor onze gezondheid. Hoog tijd voor een alternatief om gezonder en bewuster te koken mét antiaanbakpannen! Maar welke pannen zijn PFAS vrij? En wat zijn de beste pannen zonder teflon? We geven je 6 antwoorden op de meest gestelde vragen om te kiezen voor gezonde pannen.
Poly- en perfluorakylstoffen zijn schadelijke chemische stoffen. Deze stoffen worden gemaakt om producten water-, vet-, en vuilafstotend te maken en komen niet voor in de natuur. Je vindt de stoffen dus terug in onder andere textiel, verpakkingen van voedsel en verschillende types antiaanbakpannen. Meerdere studies hebben aangetoond dat PFAS ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid en immuunsysteem.
Het is handig om kook- en bakpannen in huis te hebben, maar daarin bestaan veel verschillende soorten. Denk aan een koekenpan voor pannenkoeken en een hapjespan voor je suddervlees. Heb je graag een uitgebreide collectie? Een wok en een grillpan mogen dan niet ontbreken. Denk bij de aanschaf van nieuwe pannen niet alleen welke je nodig hebt, maar ook aan de kwaliteit van de pannen waarin je gaat bakken. Ga voor PFAS-vrije pannen. Dan komen er geen giftige dampen vrij tijdens het koken.
Wil je gezond koken zonder dat je een antiaanbaklaag hoeft te missen? Ga dan op zoek naar pannen met een PFAS-vrij label. Dit zijn pannen met een alternatieve antiaanbaklaag, of helemaal geen kunstmatige antiaanbaklaag. Zo kun je kiezen uit stalen pannen met natuurlijk gevormde antiaanbaklaag, pannen met een keramische antiaanbaklaag en pannen zonder antikleeflaag.
Veel pannen hebben een teflon laagje op de koekenpan. Het voordeel hiervan is dat je eten niet aanbakt. Deze pannen mogen echter niet té heet worden. De antiaanbaklaag wordt bij 150 graden al aangetast, en is hittebestendig tot 350 graden. Als je deze of een hogere temperatuur bereikt, smelt de giftige teflon laag. De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Pannen met een keramische antiaanbaklaag. Deze pannen hebben óók een keramische antiaanbaklaag, waardoor je ingrediënten niet blijven plakken én je minder olie of boter hoeft te gebruiken. Van chefs tot echte Bourgondiërs: velen zijn fan van deze gezonde pannen zonder chemische stoffen.
Ja! Dat de GreenPan pannen PFAS-vrij zijn is te herkennen aan het groene 'PFAS-free non-stick' label. De pannen van GreenPan hebben een PFAS-vrije keramische Thermolon anti-aanbaklaag. Die laag is gemaakt op basis van natuurlijke materialen zoals diamant en zand. Dit is een unieke, keramische antiaanbaklaag die zonder de schadelijke stoffen, waaronder PFAS, vervaardigd is. Dat betekent dat de pannen veilig zijn voor zowel het milieu als voor jou. Met een pan van GreenPan kies je dus bewust én gezond!
Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*
Deel dit inspiratieartikel:
Een steentje bijdragen aan het milieu is makkelijker dan je denkt. Deze 10 items helpen je bij een duurzamer leven. Goed voor je portemonnee én het milieu!
Bijdragen aan een beter milieu? Start thuis met afval scheiden! Met deze vijf tips wordt het scheiden van papier, glas, plastic en restafval een piece of cake.
Is je favoriete pan aangekoekt? Keramiek, plaatstaal, gietijzer of koper: zo maak je het schoon.