Gasloos wonen wordt steeds populairder. Daarom is inductiekoken hét nieuwe koken: het is energiezuiniger en efficiënter dan koken op gas. Ook overstappen op inductie? Kijk dan eens goed naar je pannencollectie. Want welke pannen heb je nodig? En hoe test je of pannen geschikt zijn voor inductie? Met deze 4 adviezen helpen we je een handje!
Zoals je misschien wel weet, zijn niet alle pannen geschikt voor inductie. Maar hoe kom je daar achter? Neem een magneet en plak deze op de bodem van je pan: blijft deze kleven? Dan bevat de bodem magnetiseerbaar metaal en kun je hem gebruiken op een inductiekookplaat. Heb je je pannen al eens gebruikt op een gaskookplaat? Dan moet je je pannen helaas ook vervangen. Door de hitte van gas ontstaat er een kromming in de bodem waardoor de pan niet meer werkt op een inductiekookplaat.
Blijkt je oude pan niet geschikt te zijn voor het koken op inductie? Dan is het helaas echt nodig om nieuwe inductiepannen aan te schaffen. Bij inductie wordt de warmtebron niet verwarmd door een vlam. De warmte ontstaat door een elektromagnetische werking op de bodem van de pan. Hierdoor wordt de pan verwarmd en de warmtebron niet. Een pan die geschikt is om te koken op inductie heeft daarom een bodem met een magnetisch veld nodig om verwarmd te worden.
Snel wat koken voor je gaat sporten? Met een pan speciaal voor een inductiekookplaat hoef je niet lang te wachten op je eten. De elektromagnetische straling verwarmt je pan snel en verkort daardoor de kooktijd. Kies een gemakkelijk en gezond gerecht, zo heb je binnen no-time een maaltijd op tafel en hou je meer tijd over om te sporten!
De meeste pannen voor inductie kunnen gewoon in de vaatwasser. Wil je langer genieten van je pannen? Verwijder vooraf etensresten en vet zodat de vaatwasser goed zijn werk kan doen. Koekenpannen kun je beter met de hand afwassen, zo verleng je de levensduur van de pannen aanzienlijk. Ook de inductiekookplaat is zo schoon. Aan wat heet water, afwasmiddel en een sponsje heb je genoeg.
Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*
Deel dit inspiratieartikel:
De laatste tijd zijn de schadelijke PFAS pannen veel in het nieuws. Tijd voor een alternatief om gezond en duurzaam te koken met de pannen van Greenpan!
De vorken links, messen rechts en de lepels.. Eh, hoe moet het ook alweer precies? Met deze handige tips dek je de tafel zoals het hoort!
Is je favoriete pan aangekoekt? Keramiek, plaatstaal, gietijzer of koper: zo maak je het schoon.